
Nadziewane koszyczki
Koszyczki takie można nadziewać różnymi sałatami, bitą śmietaną z owocami jak również napełniać je twarożkiem
Składniki na ciasto:
żółtka
3 sztuka
śmietana 18-procentowa
50 gramów
mleko
1 szklanka
mąka
250 gramów
sól
1 szczypta
Dodatkowo:
olej do smażenia
2 szklanki
krem do tortów śmietankowy
1 opakowanie
mleko
300 mililitrów
jagody
300 gramów
Żółtka rozmieszać ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem.
Wsypać mąkę i trzepaczką rózgową lub mikserem wymieszać ciasto. Ciasto powinno być gęściejsze niż na naleśniki.
W wyższym garnuszku rozgrzać olej. Łyżkę wazową czyli chochlę zanurzyć w gorącym oleju aby się rozgrzała.
Następnie gorącą włożyć do ciasta uważając aby ciasto nie dostało się do łyżki. Oblepioną ciastem łyżkę natychmiast zanurzać w gorącym oleju, po chwili wyjąć odsączyć i zdjąć koszyczek.
Gotowe koszyczki po wystudzeniu napełniam częścią gotowego kremu przygotowanego według opisu na opakowaniu,wkładam umyte odsączone jagody, nakładam znowu krem i ozdabiam jagodami.
Użytkownicy także przypinają: