
Najlepsza moment podczas jesiennych wieczorów- gorąca
czekolada i dobra książka!
Wiem, wiem..jesteśmy fit ale czasem każdy może sobie pozwolić (zwłaszcza gdy pogoda za oknem nie dopisuje).
Składniki na 2 porcje (kcal- nieważne!):
250 ml mleka
5 łyżek śmietanki kremowej 30%
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Dodać cukier oraz cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować przy brzegach rondelka. W międzyczasie co chwilę zamieszać.
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do gorącego mleka. Podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, zagotować. Pogotować na małym ogniu przez kilka minut, aż czekolada będzie gładka i kremowa.
Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie udekorować bitą śmietaną oraz posypać cynamonem.
Carpe diem!
Polubili:
babikaxd
Użytkownicy także przypinają:
karolcia_2_xd
najpiękniejszy kubek!! mam taki sam ;) <3!