Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Jaka Sałatka Na Święta? TOP...
Szybkie Przekąski z Ciasta ...
Widowiskowe Przekąski na Św...
Kurczak w Sosie: TOP 15 Pys...
Pasta Jajeczna: TOP 12 Ciek...
Domowe Drożdżówki: TOP 15 P...
Jak Upiec Pyszny Chleb: TOP...
Domowe Drożdżówki: TOP 12 W...
Bułeczki jogurtowe 45 dkg m...
Miodowe pancakes
Torciki kokosowo-malinowe
Torcik ORBITA Składniki na ...
kremowa tarta truskawkowa b...
Rafaello 1 litr mleka 3 łyż...
Najsmaczniejsza pavlova z j...
Ciasto "Wiśniowa panie...
Ciasto "Bananowa chmur...
Deser mascarpone z owocami ...
Bananowe placuszki śniadaniowe
Placuszki z cukinii na słodko
  Składniki: 1 1/3 szklanki...
Tarta malinowa kostka
Jogurtowy deser na zimno (b...
Ciasto Kinder Bueno (bez pi...
Majowa truskawka
Krem angielski 500 ml mleka...
wiola0193

wiola0193 od ANATSUJ

Dodane 12.08 o 21:51
Obserwuj
Najsmaczniejsza pavlova z jagodami i bitą śmietaną czyli torcik bezowy :) Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min. zmniejszyć temp. do 140stopni i piec ok.90min. Po tym czasie leciutko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na kilka godzin. Śmietanę ubić na sztywno. Jagody umyć i osuszyć. Bezę wyłożyć na paterę, położyć na nią ubitą śmietanę i posypać jagodami. Jeżeli beza nie będzie zjedzona od razu, lepiej nie kłaść na całość śmietany z jagodami lecz na pojedyncze porcje. Polecam, w smaku poprostu bajka. :)

Najsmaczniejsza pavlova z jagodami i bitą śmietaną

czyli torcik bezowy :) Składniki na bezę: 6-7 białek - w zależności od wielkości jaj, 350g cukru pudru ( miałam tylko 200g cukru pudru, więc dodałam 150g cukru i wszystko wyszło również bardzo dobre), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Ponadto: dwie duże śmietany 30%, masło do posmarowania blaszki, niepełne dwie szklanki jagód. Przygotowanie: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać powoli cukier puder. Gdy masa jest szklista, bez grudek dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę miksować. Blaszkę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Odrysować okrąg o średnicy minimum 22 cm.Wyłożyć masę i uformować. Można zrobić troszkę większy okrąg (24cm), wtedy beza będzie bardziej płaska (ja tym razem tak zrobiłam).Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180stopni, po 5min. zmniejszyć temp. do 140stopni i piec ok.90min. Po tym czasie leciutko uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę na kilka godzin. Śmietanę ubić na sztywno. Jagody umyć i osuszyć. Bezę wyłożyć na paterę, położyć na nią ubitą śmietanę i posypać jagodami. Jeżeli beza nie będzie zjedzona od razu, lepiej nie kłaść na całość śmietany z jagodami lecz na pojedyncze porcje. Polecam, w smaku poprostu bajka. :)

Zgłoś naruszenie

sylvinaaa

wygląda smakowicie :), dwie duże śmietany to jaka pojemność 500 ml każda?, mozna zamiast bitej śmietany dac śmietan fix i mleko :) ? nie trawie laktozy i kombinuje :D bo na taką ilosc śmietany bez laktozy zbankrutuje :D

1.12 o 11:30    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY