Naleśniki Pierre Hermé z karmelizowaną leśną żurawiną
2 jajka
10 g masła
100 g mąki
1/2 strąka wanilii
1/2 łyżeczki miałkiej soli
250 ml pełnotłustego mleka
2 łyżki wody
1 łyżka likieru Grand Marnier
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na połówki, nożykiem zeskrobać nasionka. jajka wbić do miseczki i roztrzepać jak na omlet. W rondelku roztopić masło. Mąkę przesiać do miski. Dodać nasionka wanilii, roztrzepane jajka i sól. Wlać mleko oraz wodę i mieszać tak długo, aż składniki się połączą. Ciągle mieszając, połączyć z roztopionym masłem i Grand Marnier. Ciasto pozostawić w temperaturze pokojowej na co najmniej 2 godziny. Przed smażeniem dodać 10 ml wody i ciasto wymieszać.
Naleśniki smażę na patelni minimalnie posmarowanej masłem klarowanym.
wykończenie naleśników
1/2 łyżki klarowanego masła
karmelizowana żurawina
Na patelnię z grubym dnem wykładamy klarowane masło i układamy złożone w trójkąty naleśniki. Podgrzewamy i polewamy karmelizowaną żurawiną. Podajemy.
Polubili:
tusia2003
maximerider
Użytkownicy także przypinają:
Anita205
Dodatki: 300 g leśnej żurawiny 4 łyżki miodu 1/2 łyżki klarowanego masła Przepis Do garnka wkładamy miód i wsypujemy żurawinę. Wolno podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Kiedy płyn odparuje do połowy, żurawina jest gotowa.