„Popiół i diament” Jerzego Andrzejewskiego


Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Kruche koperty z jabłkami
Cytrynowiec
Szybkie pączki
Bananowy sernik z mascarpon...
Piękne drewniane brokatowe ...
20 POMYSŁÓW NA PRZEPYSZNĄ O...
Najlepszy przepis na najbar...
...
jesienne kompozycje
Wielkanoc wystrój. Moja pra...
♠♠♠
....
deco
piękne :)
Jabłka pieczone pod bezą ko...
Zapiekane tortille z kurcza...
placuszki twarogowe z budyn...
Ciecierzyca po bretońsku
Tortilla przepis. Jak zrobi...
.Ciasto z płatkami owsianym...
...
Sałatka z fetą i migdałami
...
Budyniowe naleśniki- najlep...
...
...
Racuszki z ricottą
Ulla59

Ulla59 od Aasiek12

Dodane 12.03 o 20:38
Obserwuj

NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W POSYPCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła, roztopionego szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu, płaska 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu DODATKOWO: olej do smażenia CIASTO: Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor. NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.

Zgłoś naruszenie

Avie151

Robiłam je właśnie i są pyszne, ale trochę za słodkie :D Bomba kaloryczna normalnie, ale warto <3

 |  23.10 o 15:56  

crazycerazy

robilam, pycha :):)

 |  24.02 o 12:04  

fioletowyjez

też je robiłam i są przepyszne :D

 |  19.02 o 18:58  

konto-usunięte

super ;) nie dość,że super wyglądają to świetnie smakują ;)

 |  19.02 o 18:54  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: