NALEŚNIKI Z JABŁKAMI W POSYPCE CUKROWEJ Z CYNAMONEM
SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE: 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody (może być gazowana) 1 łyżka masła, roztopionego szczypta soli SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE: 4 jabłka, najlepiej lekko kwaśne 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu, płaska 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli SKŁADNIKI NA POSYPKĘ CUKROWĄ: 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu DODATKOWO: olej do smażenia CIASTO: Mąkę przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek. Dodajemy jajka, mleko, wodę, roztopione masło oraz sól. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Bierzemy chochlę i zatapiamy w cieście. Jeśli ciasto równomiernie spływa po łyżce jest idealne i możesz zacząć smażyć naleśniki. Do smażenia używaj płatka kosmetycznego zatopionego w oleju i przecieraj nim patelnię przed wylaniem ciasta na patelnię. Smaż kilka minut z każdej strony na lekko brązowy kolor. NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do rondelka o grubym dnie i skrapiamy sokiem z cytryny. Mąkę łączymy z wodą i wlewamy do jabłek. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz sól. Gotujemy przez ok. 3 min, aż masa zacznie być gęsta. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 5 min. Cały czas mieszamy, aby nadzienie się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Cukier łączymy z cynamonem i odstawiamy. Bierzemy jeden naleśnik na środku nakładamy nadzienie (ok.1-2 łyżki), zwijamy. Dokładnie postępujemy z kolejnymi naleśnikami, aż do wyczerpania składników. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po wyjęciu od razu obtaczamy w posypce i odkładamy na talerz. Podajemy zawsze na gorąco.
Użytkownicy także przypinają:
Avie151
Robiłam je właśnie i są pyszne, ale trochę za słodkie :D Bomba kaloryczna normalnie, ale warto <3
crazycerazy
robilam, pycha :):)
fioletowyjez
też je robiłam i są przepyszne :D
konto-usunięte
super ;) nie dość,że super wyglądają to świetnie smakują ;)