Naleśniki zapiekane z bolognese.
Sos:
Podsmażam na patelni na oleju 0,5 kg mielonego wieprzowego. Do podsmażonego mięsa dodaję 1 większą cebulę pokrojoną w kostkę usmażoną na oleju, 1/2 podsmażonej papryki czerwonej ( cebulę smażę razem z papryką ) garść pokrojonych pieczarek również podsmażone. Osobno do mniejszego garnka wlewam 3/4 szklanki wody , do wody w garnku wkładam 30 pomidorków koktajlowych, dodaję szczyptę soli , 1 łyżkę stołową cukru, gotuję pod przykryciem 5 min , następnie blenduję dodając 180 g koncentratu pomidorowego. Zblendowany sos wlewam do podsmażonego mięsa, zagotować całość około 5 min, doprawić solą i pieprzem, dodać pęczek posiekanej pietruszki mieszając, odrazu zdjąć z ognia.
Ciasto na nakeśnikowe:
Ciasto: 400 ml mleka , 1 jajko , 100 ml wody gazowanej , szczyptę cukru , szczyptę soli , mąkę taką ilość aby ciasto uzyskało odpowiednią gęstość.
Na usmażone naleśniki nakładam gorący farsz, następnie zawijam. Zwinięte układam na półmisek, polewam sosem serowym. Sos: Podsmażam na patelni na masełku 1 mniejszą pokrojoną cebulę, podsmażoną zalewam śmietaną 200 ml 30 % , dodaję 1/2 pokrojonej mozzarelli, doprawiam solą, wygotować do odpowiedniej gęstości sosu lub zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody. Przelane naleśniki posypałam startym serem , posiekaną pietruszką, piekłam około 15 min w 180 stopniach.
Smacznego :)
Użytkownicy także przypinają:
3
1
1
Ciasto Princeska kokosowa
kawowa Chyba czas najwyższy ,,przerzucić się'' z ulubionego ciasta raffaello na krakersach na...
2
1
0
Jak zrobić lody
krn78 Pomijając ilości i, ewentualnie, proporcje, nie znam przepisu na smaczniejsze lody.