Nalewka z mięty
Składniki :
500 ml spirytusu
liście ok. 10 dużych łodyg mięty ( takich z ogródka) z marketu to ze dwie doniczki
Użytkownicy także przypinają:
edzial
Składniki : 500 ml spirytusu liście ok. 10 dużych łodyg mięty 300 g cukru 650-850 ml wody ( zależy jaka mocną chcecie mieć nalewkę ja dałam 700 ml)
justinam
ile cukru?
edzial
Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Po 24 godzinach wyciagamy łodygi, będą dostyć sztywne jakby „suche”. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy zostawiamy na 2-3 dni, nastepnie przelewamy w butelki i zostawiamy w ciemnym miejscu. Można pić od razu, albo najlepiej zostawic z poł roku będzie wtedy najzdrowsza
edzial
Składniki : 500 ml spirytusu liście ok. 10 dużych łodyg mięty ( takich z ogródka) z marketu to ze dwie doniczki