Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

koktajle
Kluchy w sosie serowym ze s...
12 Dań Wigilijnych: Pyszne ...
Trudno się od niego oderwać...
Chleb z chrupiącą skórką

1...
OMLET na Słono – 15 Pysznyc...
10 Pysznych Przepisów na Kr...
15 Pysznych Przepisów na Św...
Raj dla smakoszy czekolady....
dniki:
200 g białego ryżu;
...
Co Upiec na Święta? 15 Prze...
Kostka „czarny las” – Świat...
Sposób na dobrą pieczoną sz...
Ciasto Princessa z karmelem...
Przekąski na Sylwestra: 18 ...
Domowe Ciasta Bez Pieczenia...
Sos pieczarkowy
Schab pieczony na kiszonej ...
Karkówka pieczona super prz...
Rewelacyjna panierka do ryb...
Ekspresowa pizza z patelni
12 przepisów na sałatki
Sałatka warstwowa

Często g...
Sernik cytrynowy z czereśniami
Napoleonka na herbatnikach
...
...

Więcej zszywek ze źródła

kulinarneprzeboje.pl

Ciasto na pizze Malinowa chmurka – idealny ... Sałatka z brokułem i groszkiem śledzie w śmietanie i majon... Pani Walewska (Ciasto Pycho... Sałatka warstwowa z brokułe... Deser Malinowa chmurka ez p... Ogórki po królewsku Bigos cygański

Składniki n...

Napoleonka na herbatnikach

– to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm.

Składniki na krem:

1200ml mleka
200g masła
szczypta soli
1 szklanka cukru (ok. 220g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 90g)
3 budynie śmietankowe

Dodatkowo:

40 sztuk herbatników (140g = 2 opak. po 5 paczuszek Mini Betini)
cukier puder do oprószenia


Ok. 900ml mleka zagotować ze zwykłym cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku (300ml) wymieszać budynie i mąkę pszenną na jednolitą, gładka masę.
Gdy mleko zacznie się gotować wlać masę budyniową i dalej gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż masa dość mocno zgęstnieje (jak za mało odparujemy budyń, to krem może wyjść zbyt rzadki). Po ugotowaniu zestawić garnek z palnika (ewentualnie wynieść go w chłodne miejsce), przykryć folią i pozostawić. Ostudzony budyń miksować przez kilka minut, by go nieco rozbić i by łatwiej łączył się potem z masłem.
Miękkie masło utrzeć na biały, puszysty krem i stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu.
Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyłożyć masę budyniową, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy ciasta ciasta bez pieczenia Ciasta +4 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

aisza721

Próbował ktoś? Zawsze robię z ciastem parzonym :)

 |  14.06 o 10:51  

wiolaaxx

muszę wypróbować ;)

 |  13.06 o 16:21  

misti102

dajcie żyć :P mam PMS, zamiast wyżywać się w realu, wolę wyżyć się na zszywce :D ale skład i tak jest straszny ^^

 |  1 13.06 o 15:44  

misti102

Boże słodki, skład tragiczny! mleko, cukier, biała mąka i budynie w proszku, cukier pseudowaniliowy... , pochylam się jedynie nad masłem, bo ktoś mógł wpisać tam margarynę i wtedy byłaby kulinarna bomba atomowa :D

 |  3 13.06 o 13:47  

olaf43

pysznie wyglada

 |  11.06 o 17:47  

Laurenty

zjadłabym...

 |  8.06 o 17:56  

konnica

oj musi być pycha .... mniam mniam

1  |  7.06 o 20:12  

ruda06

zjadlabym :)

 |  7.06 o 17:57  

nieznajoma5211

Polecam napoleonkę na krakersach solonych :) mniam ! <3

 |  7.06 o 14:51  

Love_in_books

o wiele lepsza na krakersach! polecam <3

 |  7.06 o 12:28  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: