obłędne ciasto ferrero rocher .
Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm: na spód: dwa białka z dużych jaj szczypta soli 120 g cukru 2 łyżeczki gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;) 1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g) 3 łyżeczki żelatyny (używam Gellwe) 50 ml wrzątku na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g nutelli 60 ml śmietanki 30% dodatkowo: 50 g uprażonych orzechów laskowych pralinki Ferraro Rocher do dekoracji Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy. Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu. Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać zmielone orzechy i gorzkie kakao następnie zmiksować do połączenia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Paradoksalnie z zewnątrz spód jest nieco jaśniejszy niż w środku). Wyjąć blaszkę z piekarnika, razem z papierem wyjąć ciasto z formy, rozwałkować delikatnie wałkiem- dzięki temu spód będzie równy (popęka z góry, ale tym nie należy się przejmować ), umieścić ponownie z papierem ...
Użytkownicy także przypinają:
mysweetworldpl
:) :) pychotka
red_lipped_devil
Robiłam, jedne z pyszniejszych ciast jakie jadłam!
krn78
Ponieważ przepis ucięty, podaję linka do pełnej wersji: mysweetworld.pl/2016/03/ciasto-ferrero-rocher