Interpretacja" W. Szymborska i J. Łobodowski „Żona Lota”


Więcej zszywek z tablicy

Pomysły

Polędwiczki wieprzowe otulo...
Piernik na kefirze (bez jajek)
Wędlina z piersi kurczaka
Cytrynowo-miodowe pałki z k...
Kurczak cytrynowo – miodowy
Banany smażone w miodzie z ...
Ciasto niebo w gębie
Składniki na 12 sztuk: 1 op...
To ciasto jest genialne, sa...
Grzybica paznokci - co wart...
Karkówka pieczona w soku ja...
  Jeśli twoje włosy są znis...
Jak pozbyć się niechcianych...
Kawowa Panna Cotta porcja n...
OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCH...
Ciasto Cztery Smaki W skład...
BABECZKI Z BUDYNIEM
Rafaello z kaszy jaglanej
make-up
ciasto cytrynowe
Wielkanocna babka cytrynowa...
Biszkopt pieczony według te...
Sernik z mlekiem kokosowym ...
oponki
...
Jak wyleczyć zapalenie gard...
ania7617

ania7617 od kawka1

Dodane 10.04 o 22:25
Obserwuj
OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCHER Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm: na spód: dwa białka z dużych jaj + szczypta soli 120 g cukru 2 łyżeczki gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;) 1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g) 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe) 50 ml wrzątku na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g nutelli 60 ml śmietanki 30% dodatkowo: 50 g uprażonych orzechów laskowych pralinki Ferraro Rocher do dekoracji Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy. Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu. Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 140-150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić należy obniżyć temperaturę ...

OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCHER Składniki na kwadratową

blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm: na spód: dwa białka z dużych jaj + szczypta soli 120 g cukru 2 łyżeczki gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;) 1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g) 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe) 50 ml wrzątku na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g nutelli 60 ml śmietanki 30% dodatkowo: 50 g uprażonych orzechów laskowych pralinki Ferraro Rocher do dekoracji Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy. Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu. Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 140-150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić należy obniżyć temperaturę ...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: