Więcej zszywek z tablicy

jedzenie

Domowe Ciasto: TOP 15 Pyszn...
Hiszpański pikantny sos Rom...
...
*.*
TOP 10 Pysznych Przepisów n...
Ciasto Kokosowa Pokusa z Je...
naleśniki z bananem i czeko...
Babeczki z mleczną kruszonką
Omlet idealny! Przepis na n...
Filety z kurczaka a’la pizza
Shot Oreo – przepis Składni...
Fit Kolacja: TOP 12 Przepis...
Zapiekane naleśniki z kurcz...
Puchaty omlet serowo-warzywny
Kocham śniadania na słodko....
Panini ze szparagami, wędzo...
Puszysty FIT sernik na zimn...
5 pomysłów na owsiankę (kli...
Przekąski na Domówkę – TOP ...
Pomysł na obiad
Banoffee pie - ciasto banan...
....
Klopsiki meksykańskie (Albo...
Semifreddo z czekoladą i wa...
Chlebek zapiekany z serem
“Mokka”- najlepsze ciasto k...
rose386

rose386 od kawka1

Dodane 21.11 o 18:16
Obserwuj
OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCHER Składniki na kwadratową blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm: na spód: dwa białka z dużych jaj + szczypta soli 120 g cukru 2 łyżeczki gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;) 1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g) 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe) 50 ml wrzątku na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g nutelli 60 ml śmietanki 30% dodatkowo: 50 g uprażonych orzechów laskowych pralinki Ferraro Rocher do dekoracji Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy. Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu. Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 140-150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić należy obniżyć temperaturę ...

OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCHER Składniki na kwadratową

blaszkę 20/20 cm LUB okrągłą tortownicę o śr. 21-23 cm: na spód: dwa białka z dużych jaj + szczypta soli 120 g cukru 2 łyżeczki gorzkiego kakao 50 g zmielonych orzechów laskowych na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 200 g nutelli (jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta dajcie więcej ;) 1 opakowanie „Śnieżki light” (60 g) 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny (używam Gellwe) 50 ml wrzątku na polewę: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50 g nutelli 60 ml śmietanki 30% dodatkowo: 50 g uprażonych orzechów laskowych pralinki Ferraro Rocher do dekoracji Uwaga: Łącznie potrzebne jest 100 g orzechów laskowych (1 małe opakowanie) z czego połowę użyjemy do przygotowania spodu, a drugą połową posypiemy ciasto z wierzchu. Zaczynamy od uprażenia orzechów w piekarniku, by pozbyć się gorzkich łupinek. Można użyć też orzechów nerkowca (nie trzeba ich prażyć), ale orzechy laskowe dają charakterystyczny dla Ferrero Rocher posmak. Potrzebne będzie również łącznie 660 ml śmietanki kremówki (użyłam dwóch kubków po 330 ml z Mlecznej Doliny) 600 ml śmietanki potrzebne będzie do masy a pozostałe 60ml do polewy. Zaczynamy od uprażenia orzechów laskowych. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Orzechy w łupinkach wsypać na blaszkę, umieścić w rozgrzanym piekarniku i w ten sposób prażyć około 10 minut. Łupinki orzechów powinny wyraźnie popękać, a same orzechy ładnie się uprażyć na nieco ciemniejszy kolor- gdy to zauważycie należy przesypać orzechy na czystą lnianą ściereczkę i pocierać wszystkie, by pozbyć się gorzkich łupinek. Połowę orzechów zmielić lub rozdrobnić w malakserze, będą potrzebne do przygotowania spodu, drugą połowę pokroić na niezbyt drobne kawałeczki-użyjemy ich po posypania wierzchu. Przygotować spód. Piekarnik rozgrzać do 140-150 stopni C. Bazą spodu jest piana bezowa, trzeba trzymać się podstawowych zasad jej przygotowania, by spód się udał- przeczytasz o nich TUTAJ. W niedużym naczyniu umieścić białka (dokładnie oddzielone od żółtek) dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę (nie przebić białek) dodać cukier i ubijać, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Dodać gorzkie kakao króciutko zmiksować, wsypać zmielone orzechy i bardzo delikanie wymieszać szpatułką (możliwie jak najkrócej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie wyrównać na całej powierzchni, umieścić w rozgrzanym piekarniku, piec godzinę. (Jeżeli ciasto zacznie się szybko rumienić należy obniżyć temperaturę ...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY