Więcej zszywek ze źródła

samaslodyczuasi.blogspot.com

KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ ... CIASTO CZARNA PORZECZKA WG.... Oczy Carycy.
Składniki na c... Królewicz. Ciasto bajka Z ryżem Ciasto balowe

Składniki

1... placuszki śmietanowe z szyn...

Oczy Carycy.


Składniki na ciasto jasne :
6 białek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
210 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
100 ml oleju

Ciasto ciemne :
6 żółtek
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
86 g mąki tortowej
2 łyżki kakao
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem :
700 ml kremówki 30 %
1 serek mascarpone ( 250 g )
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 krem mascarpone Dr. Oetkera
1 łyżka kawy cappuccino
1 mała paczka okrągłych biszkoptów
3 galaretki czerwone mogą być truskawkowe lub wiśniowe
800 ml przegotowanej wody

Do nasączenia ciasta :
100 ml przegotowanej wody
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
2 tabliczki dowolnej czekolady ja dałam Milkę, jeśli lubicie z dodatkami może też być .
4 łyżki śmietanki słodkiej 12 %
Mała paczuszka biszkoptów

Wykonanie ciasta jasnego :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać olej i ocet delikatnie wymieszać, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia , wymieszać.

Wykonanie ciasta ciemnego :
Żółtka utrzeć z jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .
Następnie dodać olej i wymieszać.
Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i kakao .

Blaszkę o wymiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy do blaszki na przemian po łyżce ciasta ciemnego i białego , tak do wykończenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka ( około 30/35 minut).
Ciasto odstawiam do przestygnięcia następnie przecinamy na pół.

Wykonanie kremu :
3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem w proszku tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe w proszku.
W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką.

Warstwy ciasta :
1. Spód ciasta nasączamy kawą
2.Połowa kremu
3.Biszkopty
4.Tężejąca galaretka ( ja na galaretkę również wyłożyłam biszkopty ale nie jest to konieczne
5.Krem wykładamy na dobrze stężałą galaretkę
6.Ciasto, również nasączamy kawą
7. Polewa

Odstawiamy na noc do lodówki .

Zszywka przypięta także na tablicach:
słodkości ♥ Słodkości *.* Ciasta desery
Zgłoś naruszenie

nelinka

Bardzo smaczne ciasto,ale pracochłonne a przede wszystkim czasochłonne.

 |  30.04 o 19:50  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: