Więcej zszywek z tablicy

Przepisy dietetyczne

Za parę dni będzie już osta...
Od dłuższego czasu przygoto...
Przepyszny deser dla wielbi...

Więcej zszywek ze źródła

dietetykadlalaika.blog.pl

Zaczynamy wyjaśniając pojęc... Tak jak wspomniałam w poprz... Mleko krowie budzi z pewnoś... Za parę dni będzie już osta... Od dłuższego czasu przygoto... Przepyszny deser dla wielbi... Zapraszam do odwiedzenia mo...

Od dłuższego czasu przygotowuję w domu własną

granolę i zapewniam, że każdy pożeracz gotowych płatków śniadaniowych (w większości z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego lub tłuszczu palmowego) dostępnych na sklepowych półkach, będzie ZACHWYCONY wersją domową:)

Poniższy przepis to moja podstawowa receptura. Można ją modyfikować wedle uznania, dodając przykładowo:

* skórkę pomarańczy/cytryny

* kasze jaglaną/gryczaną niepaloną/komosę ryżową (quinoa)

* gorzką czekoladę

Na bieżąco będę starała się zamieszczać na blogu różne sprawdzone propozycje granoli – zapewniam, że każdy odnajdzie swoją ulubioną wersję i kanapkowe śniadanie, usunie się w cień – przynajmniej do czasu opróżnienia słoika z chrupiącym przysmakiem :)

DOMOWA GRANOLA

Składniki:

200 g płatków owsianych
50 g g płatków jaglanych
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych śliwek
1/2 szklanki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie wanilia/kardamon
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 160 stopni. Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypuję do miski, wlewam delikatnie podgrzany miód i wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Wykładam mieszankę na dużą blachę wyłożoną papierem i równomiernie ją rozprowadzam – na koniec posypuję cynamonem. Piekę około 20 minut kilkakrotnie mieszając granolę.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiam do przestygnięcia, następnie dodaję suszone owoce i mieszam. Przesypuję do szczelnego słoja.
Ja najczęściej zjadam granolę z jogurtem roślinnym, ale wyśmienicie smakuje również z mlekiem oraz ze świeżymi owocami.

Domowa granola jest bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy np. z grupy B, cynk, magnez, żelazo oraz białko roślinne.

Samo zdrowie !

Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
PYSZNOŚCI be fit Pomysły
Zgłoś naruszenie

dietetykadlalaika

Orzechy pieką się w pierniku, więc naprawdę pięknie pachną i są bardzo chrupiące, dokładnie tak jak po wcześniejszym podprażeniu :) Ja przynajmniej nie zauważyłam różnicy... ale prawda jest taka, że tylko orzechy włoskie- jeżeli taki mam na stanie :) kroje na mniejsze kawałki, resztę wrzucam w całości, bo lubię baaaaaardzo chrupką granolę.To jest naprawdę moje kilkunaste podejście do idealnej granoli i ta wersja wydaje się najlepsza jak do tej pory :) Ale dzięki za pomysły:)

 |  14.12 o 20:48   Pokaż odpowiedzi

krn78

Ja bym wcześniej każdy składnik orzechowy podprażył na suchej patelni, przy okazji orzechy trochę rozgniótł, ale ja to ja :) A pomijając to, co napisałem, pomysł jest genialny :) Sam tak kiedyś robiłem :)

 |  14.12 o 20:23  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: