kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 23.04 o 14:30
Obserwuj
Ogórki faszerowane.
Składniki:
2 długie zielone ogórki
200 g tłustego sera feta
1 łyżka majonezu
0,5 czerwonej papryki
1-2 ząbki czosnku
0,5 pęczka szczypiorku
sól, pieprz czarny
kilka gałązek świeżego koperku i kawałek czerwonej papryki do dekoracji

Wykonanie:
Paprykę umyć, wysuszyć i pokroić w drobna kostkę.
Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać.
Ser feta dokładnie rozetrzeć łyżką z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i posiekany szczypior, całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz czarny, i jeszcze raz wymieszać.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na około 4 cm kawałki (plastry). Następnie każdy kawałek przeciąć na pół pod ukosem, tak aby otrzymać dwie części, z jednej strony proste a z drugiej ukośne. Z każdego kawałka ogórka, łyżką do melonów lub małą łyżeczką, wydrążyć trochę miąższu (od ukośnej strony, prosta strona stanowi podstawę). Tak przygotowane ogórki faszerować nadzieniem z sera feta.
Przed podaniem udekorować gałązkami koperku i paseczkiem czerwonej papryki.

Ogórki faszerowane.


Składniki:
2 długie zielone ogórki
200 g tłustego sera feta
1 łyżka majonezu
0,5 czerwonej papryki
1-2 ząbki czosnku
0,5 pęczka szczypiorku
sól, pieprz czarny
kilka gałązek świeżego koperku i kawałek czerwonej papryki do dekoracji

Wykonanie:
Paprykę umyć, wysuszyć i pokroić w drobna kostkę.
Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać.
Ser feta dokładnie rozetrzeć łyżką z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i posiekany szczypior, całość dokładnie wymieszać. Dodać sól i pieprz czarny, i jeszcze raz wymieszać.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić na około 4 cm kawałki (plastry). Następnie każdy kawałek przeciąć na pół pod ukosem, tak aby otrzymać dwie części, z jednej strony proste a z drugiej ukośne. Z każdego kawałka ogórka, łyżką do melonów lub małą łyżeczką, wydrążyć trochę miąższu (od ukośnej strony, prosta strona stanowi podstawę). Tak przygotowane ogórki faszerować nadzieniem z sera feta.
Przed podaniem udekorować gałązkami koperku i paseczkiem czerwonej papryki.

Zszywka przypięta także na tablicach:
faszerowane. przekąski Jedzenie Przepisy kulinarne
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: