"Drzewo nie smagane wiatrem rzadko kiedy wyrasta na silne i zdrowe" Seneka. Jak rozumiesz ten cytat?


Więcej zszywek z tablicy

Jedzonko

Puszysty omlet

Bardzo pusz...
Leczo z mięsem mielonym
Warstwowa sałatka z kurczak...
Zapiekanka z kaszy jaglanej...
Zapiekanka gyros.
150 g ryż...
Zapiekane tortille z kurcza...
Zapiekanka pomidorowa z kur...
Kurczak zapiekany z ryzem i...
Mega chrupiący kurczak w so...
przepis na 12 filiżanek 
12...
Omlet francuski z dodatkami...
Lekka sałatka z makaronem r...
...
Zapiekanka pomidorowa z kur...
Sałatka z makaronem i tuńcz...
  



Lekka zapiekanka bro...
Łosoś pieczony w ziołowym s...
Chlebki z dipem serowym

Sk...
masło z awokado

Składniki:...
Najpyszniejszy sos/dip papr...
alexz21

alexz21 od moncio211

Dodane 23.04 o 23:27
Obserwuj

Omlet francuski z dodatkami Składniki: Ciasto: 3 jajka

sól, pieprz 2-3 łyżki mleka 1 łyżeczka masła Farsz: 2-3 pieczarki 3-4 plastry szynki szczypiorek 1/2 małej cebuli masło Przygotowanie: Umyte pieczarki kroimy w plastry. Cebulkę szatkujemy w drobną kostkę, to samo robimy z szynką. Patelnię nagrzewamy z odrobiną masła, dodajemy pokrojoną cebulkę i szynkę. Kiedy cebulka się zarumieni, na patelnię wrzucamy pieczarki. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Całość doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i majerankiem. Jajka wybijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy, następnie w osobnej misce na sztywno ubijamy białka. Ubitą pianę powoli łączymy z żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła. ( Ja używam patelni do smażenia naleśników - ma gładką nieprzywierającą powierzchnię ) Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilkanaście sekund bez mieszania. Następnie ściętą masę jajeczną należy delikatnie przesuwać za pomocą łopatki... ( zaczynając od brzegów patelni - kierując się ku środkowi ) Na lekko pofalowany, puszysty i prawie całkowicie ścięty omlet rozrzucamy poszatkowany szczypior. Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz. Omlet składamy bokami do środka i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz.

Zgłoś naruszenie

rurkazkremem

omlet wychodzi pyszny! jeżeli się go robi z 3 jajek, to trzeba użyć większej patelni, bo masa jajeczna ma dużą objętość.

 |  11.02 o 10:44  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: