

oponki serowe na drożdżach
Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:
500 g mÄ…ki
3 żółtka
40 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
100 g stopionego masła
250 mleka
250 twarogu półtłustego
szczypta soli
kieliszek spirytusu lub wódki
dodatkowo:
białko
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
kieliszek likieru waniliowego
posypka cukrowa
opcjonalnie konfitura
tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l)
Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić, wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać koła dużą szklanką, w każdym robiąc otwór kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze kwadrans.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać.
Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową
Polubili:
szczypior1231
Zszywka przypięta także na tablicach:
Desery Ciasta Ciasteczka
Desery Ciasta Ciasteczka
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: