Więcej zszywek ze źródła

cukierenkaklementynki.blogspot.com

Składniki:
3 wafle kwadrato... budyniowe ciasteczka KASZTANY kokosek 

*foremka 24*24 cm... oponki serowe na drożdżach ... rogaliki z powidłami 


   ... sernik z mlekiem w proszku ... makowiec na kruszonce ( z m... ruloniki serowe z marmoladą... sernik krolweski

oponki serowe na drożdżach


Składniki na 25 sztuk:
na ciasto:

500 g mąki
3 żółtka
40 g drożdży świeżych
2 łyżki cukru
100 g stopionego masła
250 mleka
250 twarogu półtłustego
szczypta soli
kieliszek spirytusu lub wódki

dodatkowo:

białko
ok. 3/4 szklanki cukru pudru
kieliszek likieru waniliowego
posypka cukrowa
opcjonalnie konfitura
tłuszcz do smażenia (ok. 1,5 l)

Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, wsypać po dwie łyżki cukru i mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Mąkę przesiać do miski, posolić, wrzucić żółtka, wlać rozczyn drożdżowy i alkohol. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili wyrabiania wlewać ostudzone masło. Na końcu dodać twaróg i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około centymetra i wycinać koła dużą szklanką, w każdym robiąc otwór kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odczekać jeszcze kwadrans.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz. Wrzucać oponki i smażyć z dwóch stron na złoto. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. W tym momencie można je nadziać.
Białko utrzeć z cukrem pudrem (jeśli rej) i likierem. Posmarować pączki. Posypać posypką cukrową

Polubili: szczypior1231
Zszywka przypięta także na tablicach:
Desery Ciasta Ciasteczka
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: