OPONKI SEROWE NAJLEPSZE Składniki: 500 g sera białego
półtłustego 500 g mąki pszennej 4 żółtka 120 g cukru 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka spirytusu lub octu 220 ml śmietany 12 % 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia) 4 łyżki cukru pudru (do posypania) Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus (ocet), śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1,5 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają:
betitka
przypomnienie dzieciństwa
Agacia26
Moje ulubione, zawsze zjadałam te malutkie kulusie :D