orcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Spód:
1 garść świeżego szpinaku baby
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju
duża szczypta proszku do pieczenia
Masa serkowo-jogurtowa:
200 g jogurtu greckiego
250 g serka waniliowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wody
Galaretka:
800 g arbuza
3 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 limonki
Do dekoracji:
100 ml śmietany kremówki
cząstki limonki
Przygotowanie
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.
Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.
Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.
Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.
Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.
Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.
Polubili:
Ballantinesss
Sunny363
Użytkownicy także przypinają: