Więcej zszywek z tablicy

czerwiec

Ciasto chałwowe bez pieczenia
Ciasto czekoladowa „krówka”
Rolada z truskawkami
Rolada...
Truskawkowa zebra bez piecz...
CARAMEL BROWNIE TOWER 
z Co...
Ciasto "Wiśniowa panie...
Krówka - pyszne karmelowe c...
malinowa chmurka
Składniki
...
Babka majonezowa
1/2 szklan...
Ciasto Kinder Pingui z fruż...
Oryginalne Włoskie Tiramisu...
ciasto marchewkowe, najleps...
MARLENKA - ORMIAŃSKIE CIAST...

Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

Stefanka bez pieczenia Ciasto biały lion Ciasto czekoladowy Kubuś Ciasto snikers TORT CZEKOLADOWY Z MUSEM CZ... Ciasto euforia STEFANKA NA HERBATNIKACH

S... Piernik z kremem orzechowym... STEFANKA NA HERBATNIKACH
Anita205

Anita205

Dodane 18.01 o 15:33 z

ilovebake.pl

Obserwuj

Oryginalne Włoskie Tiramisu

SKŁADNIKI NA TIRAMISU:

ILOŚĆ: blaszka 20×25 cm

4 żółtka, duże
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki likieru Kahlua lub Amaretto
250 g serka Mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30 %
2 paczki biszkoptów podłużnych ( po 400 g )
2 szklanki mocnej kawy
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WIERZCH:

3/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Żółtka przekładamy do żaroodpornej miski razem z cukrem, likierem i solą. Ustawiamy nad garnuszkiem z niewielką ilością lekko gotującej się wody. Przez ok. 6-10 min podgrzewamy ( nie wolno dopuścić do wrzenia ) cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masa powinna być tak gęsta, że po przemieszaniu powinny zostać przez jakiś czas ślady. Po zgęstnieniu zostawiamy do wystudzenia. Serek Mascarpone oraz kremówkę miksujemy, aż masa będzie sztywna. Łączymy delikatnie z masą żółtkową.

Biszkopty ( po jednym ) na chwilę zatapiamy w chłodnej kawie, układamy w blaszce o wym. 20×25 cm. Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy. Ponownie biszkopty chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie. Na koniec ponownie warstwa biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Sztywną masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o śr. około 2 cm. Wykonujemy niewielkie kleksy, na koniec oprószamy kakao. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Wierzch można dowolnie udekorować, niekoniecznie musicie używać rękawa i tylki cukierniczej.

Polubili: olka29101996 coma305
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: