

Oto prosty w przygotowaniu deser z zatopionym wewnątrz
sercem. Jeżeli Wasi Panowie są amatorami galaretki, to taki deser powinien wprawić ich w miły nastrój. SKŁADNIKI NA CZTERY PORCJE: ok. 350 g mleka skondensowanego słodzonego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki białego wina 2 galaretki wiśniowe 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % 3-4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego (można pominąć) suszone owoce goji do dekoracji (lub wiórki czekoladowe) PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotować mleko z winem. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodać żelatynę, dobrze wymieszać i całość wylać na duży płaski talerz. Schować do lodówki do stężenia. W tym czasie odmierzyć ile wody mieści się w 4 pucharkach, których macie zamiar użyć do przygotowania deseru, i w takiej ilości gorącej wody rozpuścić obie galaretki. Odstawić do wystygnięcia. Za pomocą foremki wyciąć z galaretki z mleka skondensowanego 4 ładne serca. Ostrożnie oderwać je od talerza i przykleić na wewnętrznej ściance każdego z kielichów, starając się przy tym nie probrudzić przestrzeni wokół serc. Aby serca się nie zsunęły i utrzymały swoją pozycję na środku naczynia, najlepiej kielich o coś oprzeć do momentu stężenia galaretki wiśniowej. Gdy galaretka wiśniowa zacznie tężeć, wypełnić nią pucharki i schować natychmiast do lodówki do całkowitego stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając cukier puder oraz ekstrakt pod koniec ubijania. Napełnić szprycę z karbowaną końcówką i wyciskać śmietanę, tworząc stożek. Udekorować owocami goji lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają:
Reklama: