Pączki dietetyczne
Składniki:
mąka tortowa (250g)
mleko (100ml)
drożdże (25...
Użytkownicy także przypinają:
Użytkownicy także przypinają:
Anita205
cd. Na każde koło kładziemy łyżeczkę konfitury (10g na pączka) i sklejamy dokładnie brzegi, żeby nadzienie nie wypłynęło. Staramy się zachować kształt kuli, żeby to przypominało pączka, a nie bułeczki drożdżowe. Pączki układamy w sporych odległościach od siebie na blaszce, na papierze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny. Pieczemy w temperaturze 180st. ok. 15 minut. Pod koniec jak zaczną się lekko rumienić smarujemy mlekiem i jeszcze z minutkę przypiekamy. Są wtedy na wierzchu bardziej szkliste. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. A jak ktoś woli lukier, to wycisnąć sok z połowy cytryny, dodać łyżeczkę cukru pudru, dokładnie wymieszać i tym smarować gotowe pączki. Z podanych proporcji wychodzi 10szt. Wartość energetyczna całego ciasta na pączki – 1500kcal Wartość energetyczna 1 pączka dietetycznego – 150kcal Wartość energetyczna 1 pączka tradycyjnego z lukrem – 350-400kcal
almeczka
..i wykrawamy dużym kubkiem koła..i co dalej??
Laven
Dietetyczne? Więc ile kalorii ma jedno takie cudeńko?