PĄCZKI Z SERKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 50 pączków
500 g mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g serka homogenizowanego, waniliowego
4 jajka o temp. pokojowej
1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO
olej rzepakowy lub smalec do smażenia
cukier puder, lukier lub miałki cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Składniki na pączki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Dodajemy serek, jajka oraz sól i dokładnie mieszamy łyżką lub wyrabiamy mikserem końcówką z hakiem. Do małej miseczki wlewamy odrobinę oleju. Do garnka lub na patelnię wlewamy olej do smażenia. Za pomocą łyżeczki nabieramy ciasto i posmarowanymi w oleju dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pączki obtaczamy w cukrze pudrze, miałkim cukrze lub lukrze.
Zszywka przypięta także na tablicach:
Słodkości
Użytkownicy także przypinają: