MW123

MW123 od barbasia_123

Dodane 27.04 o 20:43
Obserwuj
Pakieciki z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim Składniki: Farsz: 1 brokuł (50 dag) 50 dag pieczarek 10 dag cebuli (1 średnia) 1 łyżka masła sól pieprz przyprawa gyros 10 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majeranek Dodatkowo: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) Sposób wykonania: Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia. Z podanych składników wyjdzie 16 pakiecików z brokułem i pieczarkami. Smacznego.

Pakieciki z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim

Składniki: Farsz: 1 brokuł (50 dag) 50 dag pieczarek 10 dag cebuli (1 średnia) 1 łyżka masła sól pieprz przyprawa gyros 10 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku majeranek Dodatkowo: 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) Sposób wykonania: Brokuł opłukać, osuszyć i podzielić na różyczki. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i od momentu zagotowania się wody, gotować 5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i pokroić. Pieczarki, opłukać i zatrzeć lub pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Razem z pieczarkami przełożyć na patelnie. Dodać masło, szczyptę soli, pieprzu i przyprawy gyros. Razem wymieszać, rumienić i ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć brokuł, pieczarki i żółty ser. Dodać czosnek, majeranek i ewentualnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na około 16 części np. na prostokąty (o wymiarach około 7 na 10 cm). Drugie ciasto francuskie też pokroić na 16 części. Na jeden kawałek ciasta, na środek kłaść łyżką farsz i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzegi skleić palcami i dodatkowo docisnąć widelcem. Do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm włożyć papier, na którym było ciasto francuskie lub zwykły papier do pieczenia. Na nim ułożyć gotowe pakieciki. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Podawać na ciepło z czerwonym barszczem do picia. Z podanych składników wyjdzie 16 pakiecików z brokułem i pieczarkami. Smacznego.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY