Recenzja filmu "Chłopi" z 2023 roku


Więcej zszywek z tablicy

przystawki

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE. S...
Roladki z kurczakiem, sałat...
galaretka
Zapiekane kanapki. "So...
agatatoma

agatatoma od MaJe_CzKa222

Dodane 14.04 o 11:59
Obserwuj
PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE. Składniki: na dużą porcję. - 1 kg mąki - duża kostka drożdży - 2 łyżki cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka - olej - żółty ser Dodatkowo: - szynka lub chudy boczek Mikstura czosnkowa: - 2 jajka - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj - kilka rozgniecionych ząbków czosnku - spora ilośc ziół prowansalskich W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia. Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.) Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową. Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach. Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min. Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE.

Składniki: na dużą porcję. - 1 kg mąki - duża kostka drożdży - 2 łyżki cukru - 2 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka - olej - żółty ser Dodatkowo: - szynka lub chudy boczek Mikstura czosnkowa: - 2 jajka - oleju tyle ile roztrzepanych widelcem jaj - kilka rozgniecionych ząbków czosnku - spora ilośc ziół prowansalskich W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami cukru ,2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, mleka, jajka i wyrobić ciasto, na koniec dodać oliwę w takiej ilości ,aby ciasto odchodziło nam od rąk. Pozostawić do wyrośniecia. Brać po małym kawałku ciasta, rozwałkować i kroić na paski (dł.2-3 cm - szer.min.10cm.) Każdy pasek posmarować miksturą czosnkową. Nastepnie paski złożyć na poł (częścia pomalowaną) i chwyciwszy z dwóch końców zwinąć w rulon w przeciwległych kierunkach. Każdy zrulowany pasek, posmarować ponownie miksturą a na wierzch ułożyć małe kawałki żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min. Tuż po wyjęciu z pieca każdą bułeczkę obsypuję delikatnie gruboziarnistą solą. Podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem ,również jako dodatek do potraw grilowych.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: