Więcej zszywek z tablicy

słodkości

Paluchy Wiedźmy SKŁADNIKI N...
pomysł
Czekoladowe trufle
Składnik...
Składniki na około 14 choin...
Ciasto truskawkowe Irmy (z ...
Super ;)
Ciasto oreo ;) Przepis po k...
Przepis na lamparci, mleczn...
ciasto na halloween
Obłożyła przygotowane wcześ...
wspaniały!
Galaretkowiec Składniki: 50...
Sosnowo-jaglane pralinki na...

Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

SERNIK NA ŚMIETANIE TRZY SMAKI CIASTO PORANNA ROSA BISZKOPT KAKAOWY Tort śmietankowy z truskawkami Naleśniki zapiekane z serem... Czekoladowy porzeczkowiec KRUCHE CIASTO Z ŻURAWINĄ I ... CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI Ciasto czekoladowe z kremem...
Nekara

Nekara od wiedzmanna

Dodane 6.11 o 13:47 z

ilovebake.pl

Obserwuj

Paluchy Wiedźmy SKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: ok.

2 blaszki paluchów 2 jajka, temp. pokojowa ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii 120 g masła, temp. pokojowa ½ szklanki cukru pudru 5 łyżek cukru drobnego do wypieków szczypta soli 1 2/3 szklanki mąki tortowej DODATKOWO: ok. 150 g całych migdałów lukier czerwony w pisaku np. Dr Oetker Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 min. Po tym czasie ściągamy skórkę i przekrawamy na pół. Oddzielamy białko od żółtka z jednego jajka. Białko później posłuży nam do posmarowania wierzchu paluchów. W miseczce łączymy żółtko razem z całym jajkiem oraz ekstraktem z wanilii. W oddzielnej miseczce za pomocą miksera łączymy masło razem z cukrem pudrem, cukrem drobnym oraz solą. Następnie dodajemy wymieszane jajka z wanilią i miksujemy przez ok. 2 minuty. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Powstałe ciasto owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny lub całą noc. Ciasto po schłodzeniu dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy ponownie do lodówki, natomiast z drugiej formujemy paluchy. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, odrywamy niewielką część ciasta i formujemy wałeczek, który powinien być odrobinę chudszy i krótszy od naszych palców. Za pomocą małego nożyka wykonujemy wcięcia w dwóch miejscach. Bliżej paznokcia dwa, natomiast ok. cm dalej trzy wcięcia ( odwzorowanie zgięć ). Następnie za pomocą dwóch palców dosyć mocno ściskamy ciasto pomiędzy wcięciami, tworząc kształt palca. W miejscu paznokcia umieszczamy połówkę migdała lekko zamoczoną w białku, aby nie odpadł podczas pieczenia i dosyć mocno dociskamy. Tak powstały paluch przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Wszystkie uformowane paluchy smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 200 C przez 10 min. Po ostudzeniu miejsce skórek przy paznokciu pokrywamy czerwonym lukrem. Smacznego.

Zszywka przypięta także na tablicach:
PySzNe :))) słodkości Żarełko 8. Na słodko... +1 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: