Więcej zszywek z tablicy

jedzonko

Kuskus z warzywami
Pyszne, maślane ciasto z tr...
"Bananowe niebo"
CIASTO BŁOTA MISSISIPI Cias...
Prosta beza z kremem jogurt...
Deser mascarpone z owocami ...
Sos słodko - kwaśny do słoików
Tarta czekoladowa z borówkami
Paluchy z czosnkiem i pietr...
Ciasto z malinami i mascarpone
Chłodnik koperkowy Juli
BOTWINKA
Tarta z malinami
Pyszna marynata do karkówki...
SAŁATKA DO OBIADU/GRILLA Sk...
Sałatka z makaronem ryżowym...
OBŁĘDNE CIASTO FERRERO ROCH...
Sałatka warstwowa z brokułe...
Makaron ze szpinakiem i pom...
bitki wołowe
KURCZAK Z RYŻEM PO MEKSYKAŃ...
...
Zapiekanka mięso-makaronowa...
Przepis na sałatkę z makaro...
Sprawdzony przepis na pyszn...
NAJPROSTSZE CIASTECZKA MAŚL...
markizza

markizza od MaJe_CzKa222

Dodane 27.07 o 12:30
Obserwuj
Paluchy z czosnkiem i pietruszką. Obłędne paluchy! Pulchniutkie, drożdżowe ciasto, z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Idealne do szklanki gorącego mleka. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :) Składniki: 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 szklanka (250 ml letniego mleka) 30 g rozpuszczonego masła masło czosnkowe: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ponadto: 1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Sposób wykonania: Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.

Paluchy z czosnkiem i pietruszką.

Obłędne paluchy! Pulchniutkie, drożdżowe ciasto, z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Idealne do szklanki gorącego mleka. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :) Składniki: 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 szklanka (250 ml letniego mleka) 30 g rozpuszczonego masła masło czosnkowe: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ponadto: 1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Sposób wykonania: Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.

Zszywka przypięta także na tablicach:

Mniam

Przepisy

Ulubione

Pomysły

+154 innych
Zgłoś naruszenie

ak000

mega wyszły! super!!!

2  |  27.07 o 0:13  

01091987

Przekonamy sie

 |  23.07 o 15:20  

dusia04

odrzuca mnie wyraz "paluchy" ;d

1  |  23.07 o 8:29  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: