
Paluchy z czosnkiem i pietruszką.
Obłędne paluchy! Pulchniutkie, drożdżowe ciasto, z masłem czosnkowym i natką pietruszki. Idealne do szklanki gorącego mleka. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :) Składniki: 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 szklanka (250 ml letniego mleka) 30 g rozpuszczonego masła masło czosnkowe: 70 g rozpuszczonego masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ponadto: 1 jajko+1 łyżka mleka do smarowania bułeczek Sposób wykonania: Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego mleka. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, rozczyn i pozostałe mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące) masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.
Użytkownicy także przypinają:
ak000
mega wyszły! super!!!
01091987
Przekonamy sie
dusia04
odrzuca mnie wyraz "paluchy" ;d