Więcej zszywek z tablicy

słodkie

2 białka
2 czubate łyżki cu...
½ szklanki miodu
¼ szklanki...
Pani Walewska
[blacha o wym...
"Pijana śliwka"

...
ciasto "Słodka Ula&quo...
Kremówka 

przepis na fanta...
ciasto budapeszt

650 g mąk...
CARAMEL BROWNIE TOWER
z Cof...
Domowe Pianki. Banalnie pro...
opaczynskaula

opaczynskaula od AgaM1609

Dodane 16.03 o 8:53
Obserwuj
Pani Walewska
[blacha o wym. 25 cm x 33 cm]

Kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    200 g masła lub margaryny
    6 żółtek

Masa kremowa:

    2 szklanki mleka (500 ml)
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    16 g cukru migdałowego lub waniliowego
    200 g masła
    kilka kropel aromatu migdałowego

Beza:

    6 białek
    1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

    1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    120 g płatków migdałowych


Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form ); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa: Jedną ...

Pani Walewska

[blacha o wym. 25 cm x 33 cm]

Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek

Masa kremowa:

2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego lub waniliowego
200 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Beza:

6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ponadto:

1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych


Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form ); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Masa kremowa: Jedną ...

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia Ciasta przepisy przepisy +20 innych
Zgłoś naruszenie

opaczynskaula

sporo pracy ale niebo w gębie ;p

 |  16.03 o 8:53  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: