Więcej zszywek z tablicy

Deser

Tiramisu

    Mascarpone - ...
Jaglanka z bananem i masłem...
Mus czekoladowy z awokado

...
Ananasy w cieście

    mąka...
Owsianka z kawą zbożową



...
Pyszny mus z białej czekola...
Deser czereśniowy na skos 
...
Szybki deser z malinami 

 ...
Porzeczkowe lody z sosem ba...
Przezroczysty deser arbuzow...
Klasyczna waniliowa Panna C...
Creme patissiere 

Creme pa...
Jak zrobić lody z zielonej ...
Jak zrobić lody bez maszynk...
Lody z truskawkami
Jak zrob...
Jak zrobić lody domowym spo...
Jak zrobić lody z jajek?

T...
Lody malinowe bez maszyny

...
TRUSKAWKOWA OWSIANKA

Skład...
Domowa biała czekolada z ka...
Orzeźwiający mus.

- 4 kiwi...
Domowe żelki

Żelki z soku ...
Kogel mogel z musem truskaw...
Krem budyniowy pyszny i pus...
Czekoladowy krem na bazie ś...
Krem maślany na bezie szwaj...

Więcej zszywek ze źródła

jaskiniasmaku.blogspot.com

Składniki:

1 kg pomidorów ... Granita kawowa - idealna na... Czekoladowe kostki z bakali... Mascarpone z borówkami


  ... Panna Cotta z musem truskaw... Czekoladowe fondue


Czekol... Pudding czekoladowy


Skład... Gorąca czekolada pistacjowa... Deser z galaretką, malinami...

Panna cotta z białą czekoladą i sosem czekoladowym


Prezentowałam już przepis na klasyczną panna cottę z musem truskawkowym. Tym razem polecam ten pyszny deser z dodatkiem białej czekolady oraz z gęstym sosem czekoladowym.

Panna cotta:

500 ml śmietanki kremówki 30- 36%
1 pełna szklanka mleka
100 gram białej czekolady
1 laska wanilii
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na ok 5 min. Do garnka wlewamy śmietankę i mleko. Wrzucamy połamaną białą czekoladę i przeciętą wzdłuż laskę wanilii. Często mieszając, podgrzewamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Doprowadzamy niemal do wrzenia i ściągamy z ognia. Wyciągamy laskę wanilii. Wrzucamy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Przelewamy do 4 dużych lub 6 małych foremek i wstawiamy na całą noc do lodówki. Kiedy deser stężeje, wyciągamy z foremek (najlepiej foremkę zanurzyć na kilka sekund po brzeg w gorącej wodzie, wtedy łatwo wyciągniemy deser), polewamy sosem czekoladowym i podajemy.

Sos czekoladowy:

1,5 szklanki mleka
60 g gorzkiej czekolady
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Żółtka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy połamaną czekoladę, podgrzewamy mieszając aż czekolada się rozpuści. Doprowadzamy prawie do wrzenia i ściągamy z ognia. Do masy z żółtek dodajemy mąkę i ucieramy. Stopniowo, cały czas ucierając wlewamy gorące mleko. Sos przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając aż zgęstnieje.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Marta1989M9
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY