PAPRYKI FASZEROWANE KURCZAKIEM, FASOLĄ I KUKURYDZĄ
6 dużych (lub 8 mniejszych) papryk 350 g filetu z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawy: po 1 łyżeczce suszonego oregano, mielonej papryki i mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 100 g ryżu 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 - 1 papryczka chili lub 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 puszka (ok. 400 g) czerwonej lub czarnej fasoli 1 puszka (ok. 400 g) kukurydzy 1 puszka (ok. 400 g) krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz 150 g miękkiego sera do zapiekania (np. tarta mozzarella, provolone) Przygotować i zamarynować mięso (można to zrobić wcześniej): kawałki kurczaka przekroić wzdłuż i roztłuc tłuczkiem na cieńsze filety. Pokroić w ok. 1 cm kostkę, włożyć do miski, obtoczyć w oliwie i przyprawach. Odstawić na blat na czas przygotowania dania lub do lodówki na dłużej (wówczas wyjąć wcześniej aby ogrzały się do temp. pokojowej). Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. W większym garnku nastawić do ugotowania wodę. Papryki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć i wkładać partiami na ok. 2 minuty do wrzątku. W tej samej wodzie ugotować ryż. Papryki osuszyć i od środka posolić. Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę i podsmażyć czosnek. Przesunąć na bok, dodać kawałki kurczaka i szybko obsmażyć na większym ogniu. Dodać drobno posiekaną papryczke chili, fasolę (z zalewą) oraz kukurydzę (bez zalewy) i wymieszać. Po chwili dodać pomidory i cukier. Doprawić wszystko solą i pieprzem i ciągle mieszając (tak aby rozdrobnić dokładnie pomidory) zagotować. Dodać ugotowany ryż, wymieszać i tak przygotowany farsz nakładać do połówek papryk. Piec przez 20 minut, posypać tartym serem i piec jeszcze 10 minut.
Użytkownicy także przypinają: