Więcej zszywek z tablicy

domowy wyrób wędlin

Rillettes de porc

1 kg wie...
Szynka z indyka
Salceson domowy
Pieczona karkówka w sosie m...
Domowa szynka z szynkowara ...
GĘSI PASZTET
2200 g mięsa z...
Galantyna z kurczaka z szyn...
biała kiełbasa
domowy schab na kanapki
Sch...
kiełbasa w słoiku czyli dom...
Mielonka turystyczna ze sło...
boczek z szynkowara
 składn...
Schab z pończochy suszony
W...
Paprykowa kiełbasa słoikowa...
Szynka cebulowa na kanapki ...
Szynka pieczona w niskiej t...
Świąteczna szynka pieczona ...
piersi kurczaka pieczone w ...
Noworoczna golonka na zimno...
schab z pończochy
BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKACH Z...
SCHAB GOTOWANY

Składniki:
...
szynka gotowana

Więcej zszywek ze źródła

kasia-gotuje.pl

rolada szpinakowa z łososiem domowe Schab z pończochy suszony
W... Paprykowa kiełbasa słoikowa... Szynka cebulowa na kanapki ... ciasto z gruszkami czekoladowe smoothie z awok... Zapiekany gulasz piwny. Prz... Roladki z bakłażana
Anita205

Anita205

Dodane 18.01 o 10:37 z

kasia-gotuje.pl

Obserwuj

Paprykowa kiełbasa słoikowa

Składniki
0,5 kg szynki

0,5 kg łopatki lub karkówki
0,5 kg boczku (średnio tłustego)
2-3 ząbki czosnku
łyżka majeranku
3 łyżki suszonych płatków papryki
lub 2 łyżki suszonej papryki czerwonej
łyżeczka pieprzu
3-4 łyżeczki soli
szklanka wody lub wywaru
dodatkowo można doprawić suszoną papryką, rozmarynem, tymiankiem, estragonem lub ulubionymi przyprawami
Najlepiej dzień wcześniej mięso pokroić, przyprawić podanymi przyprawami, wymieszać z pokrojonym czosnkiem i odłożyć na noc do lodówki.

Kolejnego dnia mielimy mięso z czosnkiem i przyprawami w maszynce o średnich bądź dużych oczkach.Do zmielonego mięsa dolewamy wodę lub wywar i wyrabiamy mięso na gładką masę. Najlepiej spróbować czy jest dość słona.

Wyrobione mięso przekładamy do słoików dobrze upychając, bo po przekrojeniu będą dziurki, słoiki uzupełniamy do 3⁄4 wysokości. Jeśli lubicie galaretkę to do mięsa dodajcie jeszcze jedną szklankę wody. My nie przepadamy, więc dodaję tylko jedną :)

Słoiki zakręcamy lub tak jak ja zakładamy gumy i klamerki, zalewamy w garnku do 3⁄4 wysokości wodą i pasteryzujemy od momentu zagotowania 60 minut.

Kiełbasa po wystudzeniu jest gotowa do jedzenia. Zawekowaną trzymam w lodówce do 3 miesięcy.

Polubili: Kluko basia126
Zszywka przypięta także na tablicach:
Kuchnia wytrawnie kulinarny Kulinaria
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: