Paliwa kopalne i ich przetwarzanie


Więcej zszywek z tablicy

Jedzenie

Sernik z mango - bez pieczenia
Sernik z białą czekoladą i ...
Omlet na słodko
Przepis na marcepan
Ciasto gruszkowe
paszteciki z grzybami i kap...
Puszyste pierniczki świąteczne
Piernik z orzechowym kremem
Deser z nasionami chia
Domowe cantucci - sprawdzon...
Składniki: 200g mąki pszenn...
xxx
Rozpływający się w ustach s...
Chocolate con churros
Sorbet z kiwi Składniki na ...
...
Ciastka walentynkowe. Ciast...
Kremowy, cytrynowy po prost...
Szarlotka w szklance, czyli...
Naleśniki z jabłkami w posy...
Coraz bliżej święta..
Dekorowanie świątecznych pi...
Pierniczki jak z Kopernika ...
Smoothie truskawkowo- miętowe
Świąteczne Pierniki: 10 Pys...
DOMOWA PIZZA: TOP 15 Najlep...
immortal_warrior

immortal_warrior od lenka0317

Dodane 21.12 o 11:08
Obserwuj

paszteciki z grzybami i kapustą Składniki (na 4 porcje

- 4 paszteciki po 6-8 kawałków): 2 żółtka (co zrobić z pozostałych białek sprawdź tutaj) 50 g miękkiego masła 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłego mleka łyżeczka cukru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g suszonych grzybów leśnych (użyłam około 450 g grzybów mrożonych) 250 g kapusty kiszonej średnia cebula masło, olej sól, pieprz Przygotowanie: Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, przepłucz je, namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, a następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Jeśli używasz grzybów mrożonych, rozmroź je i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie grzyby, a następnie przesmaż razem na łyżce masła. Kapustę kiszoną przepłucz, odsącz i drobno posiekaj. Smaż razem z cebulą i grzybami przez około 20 minut, w razie potrzeby dodaj łyżkę oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W niewielkiej misce rozetrzyj drożdże z cukrem i zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut - zaczyn się uaktywni. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, wlej drożdżowy zaczyn i wymieszaj. Mieszając dalej dodaj żółtka i wyrabiaj całość, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Na początku mieszałam dłonią, a potem użyłam miksera ze spiralną końcówką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Podziel na dwa wąskie pasy, a każdy z nich jeszcze na pół, tym razem w poprzek. Farsz podziel na cztery części i wyłóż na przygotowane kawałki ciasta - mniej więcej w 2/3 szerokości. Chwyć brzeg bliżej farszu i zawiń przyklejając ciasto w 2/3 szerokości. następnie chwyć drugi brzeg i zawiń w drugą stronę dobrze sklejając ciasto (patrz instrukcja zawijania pasztecików). Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś na nią paszteciki ułóż łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj mlekiem i, jeśli masz ochotę, posyp makiem. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki - jedynie nacinając lub krojąc do końca. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Zgłoś naruszenie

anita0910

super miałam trochę inne ciasto ale paszteciki rewelacyjne

 |  24.12 o 12:16  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: