pasztet z kurczaka
Składniki
4 udka z kurczaka,
1 średnia marchewka,
2 małe cebule,
25dag pieczarek (może być więcej),
1 kajzerka,
1 jajko,
1/4 kostki masła,
gałka muszkatołowa,
duży ząbek czosnku,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Udka podsmażamy a następnie razem z pieczarkami, marchewką i cebulą dusimy aż mięso będzie miękkie. Kiedy mięso lekko przestygnie oddzielamy od kości.
W wywarze z duszenia moczymy kajzerkę.
Mięso z warzywami i namoczoną bułką mielimy w maszynce; można to zrobić dwa razy wtedy pasztet będzie bardziej kremowy.
Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone masło i całe jajko.
Masę wyrabiamy, dodając do smaku sol, pieprz, gałkę muszkatołową.
Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170 st ok. 60 min.
Polubili:
autsajderkaa
Użytkownicy także przypinają: