PASZTET Z SELERA, PIETRUSZKI I MARCHEWKI
Składniki:
- 2 selery
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por (tylko biała część)
- 200g kaszy jaglanej SYMBIO (2 woreczki)
- 100g orzechów włoskich
- 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka koperku
- 0,5 łyżeczki lubczyku
- 0,5 łyżeczki kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Selery, marchwie, pietruszki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Pora kroimy w talarki i podsmażamy, aż będzie miękki. Dorzucamy do niego starte lub rozdrobnione warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i dusimy ok. 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera umieszczamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy (możemy użyć mielonych), sos sojowy, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy masę do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7cm (wyłożonej papierem lub nie, to zależy od Waszej wygody) i pieczemy 45 minut w 200 stopniach.
Polubili:
Mysszolla
mary98397
kiniaa_95
Nymphalis
autsajderkaa
kasia05052000
grejfrucik
Boziuchna
izizzyy
Truskaffka666
oraz 1 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: