Peach pie
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
50g masła
jajko
1/4 szklanki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
Wypełnienie:
trzy brzoskwinie
szklanka kremówki
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Mąkę i proszek przesiać przez sito. Dodać zimne masło, posiekać i rozdrobnić na kuleczki wielkości groszku. Wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt i ugnieść ciasto. W razie potrzeby (kiedy będzie zbyt sypkie) dodać łyżkę bądź dwie jogurtu naturalnego. Tak zagniecione ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
W tym czasie przygotować wypełnienie tarty. Brzoskwinie włożyć do gotującej wody, przykręcić ogień i zostawić pod przykryciem na ok. 2 minuty. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć jeszcze ciepłe brzoskwinie z wody widelcem i obrać ze skórki – najlepiej nożykiem z „ząbkami”. Pokroić je na plasterki.
Cukier puder wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do wysokiego naczynia wlać kremówkę oraz ekstrakt i na wolnych obrotach wsypywać do niej cukier wymieszany z mąką. Miksować do połączenia składników.
Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować je, podsypując niewielką ilością mąki. Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 24 cm. Na spód wyłożyć plasterki brzoskwini i wylać na nie masę kremową.
Piekarnik rozgrzać do 220°C. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 35-40 minut (aż masa kremowa się zetnie). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce. Dobrze smakuje posypana cynamonem. Pycha !
Polubili:
Andzia45
Użytkownicy także przypinają:
0
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.