Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i serem feta
Z podanych składników powstaje około 20 pierożków po 34 kalorii każdy. Całość ma 670 kcal.
Porcja 200 kcal to 6 pierogów
Składniki:
Farsz:
• 300 g świeżego szpinaku
• 60 g chudego sera feta
• 2 duże ząbki czosnku
• łyżeczka oliwy 5 g
• pieprz cytrynowy
Ciasto:
• 2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej 90 g
• 1/3 szklanki mąki pszennej zwykłej 40 g
• około pół szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Wyrób ciasto na pierogi – wysyp mąkę na stolnicę i powoli dolewaj po trochu gorącej wody, ugniatając ciasto. Odstaw je pod przykryciem, i przygotuj farsz. Na patelnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczke oliwy podsmaż kilka sekund. Dodaj dokładnie umyty i pokrojony szpinak i duś, aż szpinak zwiędnie, a nadmiar wody odparuje, dopraw pieprzem cytrynowym. Ostudź szpinak, aby farsz łatwiej było nakładać na pierogi. Dodaj pokruszoną fetę i wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i wytnij małe kółka. Sklejaj pierogi tak jak na zdjęciu. Na każdy krążek z ciasta przypada około łyżeczka farszu. Zagotuj osoloną wodę, wrzuć do niej pierogi i gotuj 2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Smacznego:)
Polubili:
zankaxd
ninjagorgina
Jasminka
monia0307
xyloning
charlotte111
killmebysoap
Kariteshi
martusia927
Julka19925
oraz 24 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.