Więcej zszywek z tablicy

MNIAM MNIAM

Herbata dobra na wszystko
JAK SCHUDNĄĆ 5 KG W 3 DNI ;)
soczki
„Podarunek ślubny. Kurs gos...
Zupka
Co znaczą cyfry przy mące:
;) hahaha
Nie ma to jak gang
zrób sam sobie napój
miodzio
he he he
mmmmm...
yep..
Czas na jaja
14 Przepisów na Sosy: Ideal...
Szybkie i łatwe w przygotow...
Pierniczki
Oo ?
Zdrowy mus czekoladowy – zd...
Oo ?
co bezpiecznie jeść
zakaz handlu w niedzielę
Noo nareszcie wiemy co ma 0...
Paprykarz

Składniki:
2szt....
E złe czy nie złe ?
Co dobrego na lepsze trawienie
zoom

zoom

Dodane 29.07 o 23:55
Obserwuj
Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru)
Cukinia, przy swoich niezwykle licznych zaletach posiada i tę, która czyni ją idealnym dodatkiem do wypieków. Neutralny smak cukinii pozwala „oddać pole” smakom bardziej zdecydowanym, przez co, o ile cukinię w ciastach wyczuć jest praktycznie nie sposób, o tyle z łatwością można zauważyć jak apetycznie wilgotnymi czyni wypieki. Jej cenna natura z miejsca nada słodkościom zdrowszego charakteru (przy założeniu, że do samego ciasta nie trafią biała mąka czy cukier
Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C.

Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić.

Mleko połączyć z octem, odstawić na około 3 – 4 minuty, do wyraźnego rozwarstwienia. Siemię połączyć z wodą, odstawić również na około 4 minuty, do spęcznienia. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Odciąć końce cukinii, warzywo przekroić, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mleko, spęczniałe siemię oraz olej połączyć, rozmieszać trzepaczką. W suchych składnikach zrobić przy pomocy łyżki wgłębienie, wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku.
    W przepisie sprawdzi się każde mleko roślinne za wyjątkiem tych mocno wodnistych, jak np. mleka ryżowe.

Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią

(wegański, bez białego cukru)
Cukinia, przy swoich niezwykle licznych zaletach posiada i tę, która czyni ją idealnym dodatkiem do wypieków. Neutralny smak cukinii pozwala „oddać pole” smakom bardziej zdecydowanym, przez co, o ile cukinię w ciastach wyczuć jest praktycznie nie sposób, o tyle z łatwością można zauważyć jak apetycznie wilgotnymi czyni wypieki. Jej cenna natura z miejsca nada słodkościom zdrowszego charakteru (przy założeniu, że do samego ciasta nie trafią biała mąka czy cukier
Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody 200 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 75 ml oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) 50 g czekolady z min. 70% zawartością kakao (bez białego cukru) 125 g cukinii, startej na tarce o dużych oczkach (tj. mniej więcej jedna niewielka cukinia) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli.
Formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160°C.

Do miski przesiać kakao, dodać pozostałe suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek, cynamon, sól – dokładnie wymieszać trzepaczką, odstawić.

Mleko połączyć z octem, odstawić na około 3 – 4 minuty, do wyraźnego rozwarstwienia. Siemię połączyć z wodą, odstawić również na około 4 minuty, do spęcznienia. Czekoladę posiekać na średniej wielkości kawałki. Odciąć końce cukinii, warzywo przekroić, wydrążyć środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mleko, spęczniałe siemię oraz olej połączyć, rozmieszać trzepaczką. W suchych składnikach zrobić przy pomocy łyżki wgłębienie, wlać składniki mokre, dodać startą cukinię oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masę najlepiej jest mieszać łyżką w jednym kierunku.
W przepisie sprawdzi się każde mleko roślinne za wyjątkiem tych mocno wodnistych, jak np. mleka ryżowe.

Zszywka przypięta także na tablicach:
jedzonko <3 Chleby JEDZENIE FIT TAkie tam .. +6 innych
Zgłoś naruszenie

zoom

poprwione

 |  30.07 o 20:54  

zoom

wyżej poprawione

1  |  30.07 o 20:52  

charlotte111

przepis? ❤❤

 |  30.07 o 14:27  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: