„Confiteor” Stanisława Przybyszewskiego i „Sztuka poetycka” Paula Veraine’a jako modernistyczny głos w sprawie sztuki i artysty


Więcej zszywek z tablicy

kucharzyki

---
Kukułkówka się robi :P 30 d...
Wiśniowa panienka


Przepis...
Sernik Blue Curacao


Przep...
Ciasto na biszkopcie z masą...
Tort Amaretto


Składniki n...
Chatka - wykonania mojej Ma...
Ciasto
czujemy pyszną słodką Wielk...
Kluski jabłkowe przepis po ...
Składniki na knedle: - 400 ...
Jak zrobić rożki? Przepis p...
pysznosci!
Ciastka Tygryski
 Mocno maś...
Zupa kalafiorowa
- kalafior...
present pod choinkę - worek...
Pierś z warzywami i serem w...
Parówki w cieście naleśniko...
lamparci, mleczny chlebek :D
SUPER DOMOWY TORT Z ELEGANC...
Domowa kolorowa masa cukrowa
Kluski ziemniaczane z kaszą...
imprezowe-zestawy
...
Tort kopiec kreta
Pianki owocowe Składniki: 4...
aniula44

aniula44 od kasia25193

Dodane 12.03 o 19:03
Obserwuj
Pianki owocowe Składniki: 4 jajka (240g) woda (300ml) cukier (60g) żelatyna (30g) kolorowe owoce lub dżemy owocowe Przygotowanie: Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 15x30cm (lub tortownicę o średnicy 20cm) – blaszkę wykładamy przeźroczystą folią, żeby pianki łatwo się później wyjmowało. Tortownicy nie musimy niczym wykładać, bo łatwo zdjąć bok i gotowe. Jeśli chcecie deser na większą imprezę, to do dużej tortownicy mieści się podwójna porcja. Każdą warstwę deseru robi się podobnie: 1 białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru (10g). Do szklanki wlewamy 50ml gorącej wody, rozpuszczamy w niej 5g żelatyny i to dodajemy do piany z białka, ciągle miksując. Żeby uzyskać kolor możemy użyć zmiksowanych owoców (np. truskawki, maliny, porzeczki). Na jedno białko wystarczy zaledwie 3-4 zmiksowane truskawki czy inne owoce w podobnej ilości. Jak nie macie owoców można dodać 1 łyżeczkę dżemu niskosłodzonego. Warstwa żółta: wbijamy 4 żółtka i dodajemy 1 łyżkę cukru (20g), ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka będą miały lekko puszystą konsystencję. Dodajemy wodę (100ml) z rozpuszczoną żelatyną (10g), ciągle miksując. I tak do przygotowanej blaszki wlewamy pierwszą warstwę, wstawiamy na 5 minut do zamrażarki, w tym czasie szykujemy kolejny kolor i znowu do zamrażarki itp. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji. Wartość energetyczna całej pianki owocowej –725kcal Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 pianki) – 60kcal

Pianki owocowe Składniki: 4 jajka (240g) woda (300ml)

cukier (60g) żelatyna (30g) kolorowe owoce lub dżemy owocowe Przygotowanie: Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 15x30cm (lub tortownicę o średnicy 20cm) – blaszkę wykładamy przeźroczystą folią, żeby pianki łatwo się później wyjmowało. Tortownicy nie musimy niczym wykładać, bo łatwo zdjąć bok i gotowe. Jeśli chcecie deser na większą imprezę, to do dużej tortownicy mieści się podwójna porcja. Każdą warstwę deseru robi się podobnie: 1 białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 1 łyżeczkę cukru (10g). Do szklanki wlewamy 50ml gorącej wody, rozpuszczamy w niej 5g żelatyny i to dodajemy do piany z białka, ciągle miksując. Żeby uzyskać kolor możemy użyć zmiksowanych owoców (np. truskawki, maliny, porzeczki). Na jedno białko wystarczy zaledwie 3-4 zmiksowane truskawki czy inne owoce w podobnej ilości. Jak nie macie owoców można dodać 1 łyżeczkę dżemu niskosłodzonego. Warstwa żółta: wbijamy 4 żółtka i dodajemy 1 łyżkę cukru (20g), ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, a żółtka będą miały lekko puszystą konsystencję. Dodajemy wodę (100ml) z rozpuszczoną żelatyną (10g), ciągle miksując. I tak do przygotowanej blaszki wlewamy pierwszą warstwę, wstawiamy na 5 minut do zamrażarki, w tym czasie szykujemy kolejny kolor i znowu do zamrażarki itp. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Z podanych proporcji wychodzi 12 porcji. Wartość energetyczna całej pianki owocowej –725kcal Wartość energetyczna 1 porcji (1/12 pianki) – 60kcal

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: