„Koniec wieku XIX”- interpretacja wiersza Kazimierza Przerwy- Tetmajera


kiin2

kiin2 od kwiatka_platka

Dodane 16.05 o 22:17
Obserwuj

Pieczarki w aromatycznym sosie.

Składniki Pieprz czarny 500.00 gramów Pieczarki 3.00 gramów Czosnek (1 ząbek) Sól 150.00 gramów Cebula 4.00 gramów Suszona bazylia (1 łyżeczka) 20.00 gramówOlej rzepakowy Wyborny (2 łyżki) 1.50 gramów Cukier (pół łyżeczki) 250.00 gramów Woda (200ml do sosu + 50ml do zagęszczenia) 8.00 gramów Mąka pszenna (do zagęszczenia sosu) 4.00 gramów Suszona papryka słodka (1 łyżeczka) 4.00 gramów Suszony tymianek (1 łyżeczka) 3.00 gramów Acentino Rosso - Ocet z czerwonego wina (1 łyżka, możemy zastąpić octem z białego wina) 10.00 gramów TaoTao Sos Sojowy (2 łyżki) Przygotowanie: Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli są małe to możemy pozostawić je w całości. Jeśli będą większe to kroimy na ćwiartki lub połówki. Czosnek oraz cebulę obieramy z łupinek. Następnie kroimy cebulę w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Przygotowujemy patelnię, rozgrzewamy na niej dwie łyżki oleju. Gdy olej będzie już gorący wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy przez pół minuty. Wrzucamy na patelnię pieczarki. Gdy pieczarki zmniejszą swoją objętość dodajemy pieprz, sól, cukier, bazylię, tymianek oraz słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Dodajemy sos sojowy i ocet winny, dusimy przez 1-2 minuty, potem dodajemy szklankę wody, mieszamy i ponownie dusimy. Gdy całość zacznie wrzeć rozrabiamy mąkę w 50 ml wody, wlewamy do pieczarek i dokładnie mieszamy, by powstał gładki sos. (Jeśli konsystencja sosu nam nie odpowiada, lubimy bardziej gęsty możemy dodać więcej mąki, lub odwrotnie.) Na koniec doprawić do smaku.

Polubili: stmi
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: