Pieczeń z jajek Składniki: 10 jajek ugotowanych na
twardo, 1 surowe jajko, cebula, 40 dag pieczarek, 3/4 puszki groszku, 5 łyżek startego żółtego sera, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 18%, 5 łyżek kaszy manny, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Przygotowanie: Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
Użytkownicy także przypinają: