Więcej zszywek z tablicy

przepisy

Sałatka z grillowanym kurcz...
Bób z suszonymi pomidorami ...
Jajka na chmurce
Tarta z malinami
Serek z orzechów nerkowca
Sałatka na ciepło z bakłaża...
Gulasz z indyka z morelami ...
Sałatka z orzechami włoskim...
Kurczak po wietnamsku
KASZOTTO CHAKALAKA z papryk...
Sałatka Cobb
sałatka z buraka i mango
Sałatka z kurczakiem, grana...
Składniki: z bloga Kwestia ...
Makowiec z brzoskwiniami i ...
Co Upiec na Święta? 15 Prze...
Ciasta na święta -12 przepisów
ciasto piernikowe na święta...
sałatka z melonem i awokado
NALEŚNIKI BANOFFEE
kokosella – bez cukru
Kaszotto z indykiem, fasolk...
Składniki
1 litr zagotowane...
Gruszkowe crumble z pekanam...
Kurczak z dynią i jarmużem
KUBAŃSKA POTRAWKA Z CIECIOR...

Więcej zszywek ze źródła

www.hellozdrowie.pl

melon Składniki (na 2 sztuki):

-... Curry z fasolki szparagowej... Surówka z kalafiora po indy... Pieczone chrupki z ciecierz... Słodki chlebek z cukinii z ... Waniliowy budyń z pietruszki Wegańskie lody czekoladowo-... Pieczone bataty z sosem tahini

Pieczone chrupki z ciecierzycy


Świetna przekąska do filmu, serialu lub dodatek do potraw. Wersja pikantna świetnie pasuje do zupy – zamiast grzanek – lub jako chrupiący akcent w sałatce czy tortilli. Wersja słodka z dodatkiem jogurtu i owoców to superszybkie i pożywne śniadanie, ale też ciekawy akcent w tradycyjnej owsiance.

Składniki:

- 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)

Wersja pikantna:

- 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oleju/oliwy
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wersja słodka:

- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu/melasy
- szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie)

* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.

W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: