Więcej zszywek z tablicy

CIASTECZKA

Smakiem mojego dzieciństwa ...
Faworki przepis II
Chrust, czyli faworki piecz...
"Tawa Tawas"

Coś...
Mini pączki
Składniki:

   ...
moje wypieki | pączki (prze...
Pączki z serka homogenizowa...
Pieczone pączki czekoladowe...
pączki wiedeńskie
Składniki...
Wielkimi krokami zbliża się...
Pieczone pączki czekoladowe...

Więcej zszywek ze źródła

2.bp.blogspot.com

.... Cafe Maji United States .... Delikatne romantyczne fale ... Butternut. Bakte jeg gressk... Biszkopt:
– 5 średnich jaj
... CIASTECZKA CRANBERRY NOEL
2... Siostro, boję się!

To one ... BIŻUTERIA SUTASZ FACEBOOK: ...

Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą

Składniki na rozczyn:
100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Składniki na 22 średniej wielkości pączki:
przygotowany rozczyn
350 g mąki pszennej
3 czubate łyżki kakao
szczypta soli
40 g cukru
3 jajka w temperaturze pokojowej
170 miękkiego masła

Dodatkowo:
Nutella do nadziewania pączków
1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków
cukier puder do posypania lub lukier
mąka do podsypywania
papilotki do muffinków

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS WYRASTANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże mocno wyrosną i zaczną dosłownie wychodzić ze szklanki :)
2. Mąkę mieszamy z kakao i solą w dużej misce - w niej będziemy przygotowywać całość :). Jajka ubijamy z cukrem na gładką, błyszczącą, jasną masę (około 10 minut). Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże z pozostałym mlekiem, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy masło i ponownie mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy jajeczną masę -w trzech porcjach, za każdym razem dokładnie mieszając. Całość ugniatamy 10 minut. Ciasto z początku będzie bardzo lepkie, pod koniec ugniatania powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. Po godzinie ciasto powinno być co najmniej podwójnie wyrośnięte. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, formujemy kulę i przekładamy na blat porządnie podsypany mąką. Obtaczamy w mące, a następnie ręcznie wygniatamy placek o grubości około 1 cm (nie chudszy).
4. Z ciasta przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżeczkę Nutelli. Zaklejamy jak pierogi, a następnie zaklejamy jak sakiewkę. Wkładamy do papilotek łączeniem do dołu. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce układamy połowę przygotowanych pączków w sporych odstępach. Pieczemy 13-15 minut. Lekko przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!

Zszywka przypięta także na tablicach:
CIASTECZKA Kuchnia :) Kuchnia PRZEPISY KULINARNE +3 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: