bettypasja

bettypasja

Dodane 30.05 o 18:37
Obserwuj
Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis

Składniki

1,2 kg polędwiczki wieprzowej

1½ łyżeczki wędzonej papryki

1½ łyżeczki suszonego lubczyku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1½ łyżeczki suszonych pomidorów

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki suszonej natki pietruszki

3 łyżeczki sosu Worcestershire

2-3 ząbki czosnku

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól, pieprz

Sposób przyrządzenia :

Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.

Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.

Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.

Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.

Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).

Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.

Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Pieczone polędwiczki wieprzowe – niezawodny przepis


Składniki

1,2 kg polędwiczki wieprzowej

1½ łyżeczki wędzonej papryki

1½ łyżeczki suszonego lubczyku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1½ łyżeczki suszonych pomidorów

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki tymianku

½ łyżeczki suszonej natki pietruszki

3 łyżeczki sosu Worcestershire

2-3 ząbki czosnku

4-5 łyżek oleju rzepakowego

sól, pieprz

Sposób przyrządzenia :

Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i żyłek.

Przygotuj marynatę – wszystkie zioła i przyprawy wymieszaj z 3-4 łyżkami oleju, aż powstanie dość gęsta pasta.

Włóż mięso do marynaty i wstaw do marynowania w lodówce na min. 1½ godziny.

Wyjmij polędwiczki z lodówki na ok. ½ godziny przed pieczeniem.

Nastaw piekarnik na 200 stopni (góra-dół).

Na patelni żeliwnej rozgrzej 1 łyżkę oleju. Przełóż polędwiczki i obsmaż je z każdej strony.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut (aż polędwiczka osiągnie temperaturę 64 stopnie).

Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 2-3 minuty.

Pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

Zszywka przypięta także na tablicach:
Kulinaria
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: