Więcej zszywek ze źródła

www.ofeminin.pl

Papryka marynowana na zimę:... Kluski lane Czekoladowe ciasto dynia na 3 sposoby: klasycz... ....... Zrób to sama: dekoracje na ... jagodowy bez pieczenia .... Ciasto "trzęsienie zie...
kwiatka_platka

kwiatka_platka

Dodane 23.04 o 12:00 z

www.ofeminin.pl

Obserwuj

Pieczony kalafior z sosem czosnkowym

Składniki:
- 1 duży kalafior
- sól
- 150 ml oleju
- łyżka masła
- ewentualnie świeży tymianek.

Sos czosnkowy
- 100 ml śmietany
- 100 ml majonezu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 8 ząbków czosnku.

Sposób przygotowania: Kalafior myjemy, usuwamy liście, nacieramy oliwą, układamy w formie do zapiekania, posypiemy solą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni do zbrązowienia skórki (można również najpierw podgotować kalafiora w rosole przez 12-15 minut i dopiero takiego umieścić w piekarniku. Wówczas samo pieczenie nie powinno zająć więcej niż 15 minut). W czasie pieczenia można polewać powstałym maślanym sosem.
Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym dodajemy majonez, śmietanę, bazylię. Mieszamy. Kalafior polewamy sosem.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Coś na Ząb Pomysły dieta foood +35 innych
Zgłoś naruszenie

mala1236

Robiłam dziś i powiem tak- kalafior pycha ale sos strasznie ciezki.chyba lepiej zrobić go z jogurtu naturalnego zamiast smietany i już darować sobie ten majonez.

 |  7.06 o 17:50  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: