Więcej zszywek z tablicy

różne :P

Ta książka złamała mi serce...
Gabriella Poole- "Akad...
bananowe tiramisu
piernik najlepszy - przepis...
Podsmaż kiełbaskę, potem do...
kalafior w piwie:)
Siemię lniane:) stosował kt...
Milaya

Milaya od Klaudyna95

Dodane 29.01 o 23:19
Obserwuj
piernik najlepszy - przepis
składniki:

• 125 g masła
• 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. inki)
• 250 ml (1 szklanka) mleka
• 2 jajka
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)





przełożenie:
• kilka łyżek powideł śliwkowych (jeśli nie będziemy przekładać piernika, możemy podać konfiturę oddzielnie)

polewa:
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
• 1 łyżka kawy zbożowej np. inki
• 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)


przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 175 stopni. formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
w szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. piec przez 45 - 50 minut,...

piernik najlepszy - przepis

składniki:

• 125 g masła
• 250 g (1 szklanka) brązowego cukru (lub białego)
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 pełne łyżki kawy zbożowej (np. inki)
• 250 ml (1 szklanka) mleka
• 2 jajka
• 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (np. tortowej)





przełożenie:
• kilka łyżek powideł śliwkowych (jeśli nie będziemy przekładać piernika, możemy podać konfiturę oddzielnie)

polewa:
• 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% - 36%
• 1 łyżka kawy zbożowej np. inki
• 100 g mlecznej czekolady (lub gorzkiej)


przygotowanie:
piekarnik nagrzać do 175 stopni. formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm posmarować tłuszczem i wysypać otrębami, mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
w szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę korzenną lub piernikową i cynamon. podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki.
masę wylać do przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. piec przez 45 - 50 minut,...

Zszywka przypięta także na tablicach:
Przepisy kulinarne różne :P desery Przepisy... +1 innych
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: