PIERNIKOWY PUDDING OWSIANY Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI
I MANDARYNKĄ Przepis: 50g mąki owsianej (zmielone płatki owsiane) 300ml mleka 1/2 dojrzałego banana (50g) 1 łyżeczka kakao naturalnego 1/2 - 2/3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej) dowolne słodzidło (u mnie stewia) sól do smaku mandarynka posiekane, uprażone migdały Banana rozgniatamy na papkę, dodajemy kakao, przyprawę, mąkę owsianą oraz 100ml mleka i dokładnie mieszamy. W garnuszku zagotowujemy 200ml mleka z solą i słodzidłem. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy miksturę i na niewielkim gazie gotujemy do mocnego zgęstnienia nieustannie mieszając. Miseczkę lub inne naczyńko wykładamy folią spożywczą, na środku układamy plaster mandarynki i wlewamy zgęstniałą masę. Wyrównujemy. Wkładamy na noc do lodówki. Rano przekręcamy miseczkę z przyłożonym doń talerzykiem i przytrzymując folię wyciągamy pudding, następnie odklejamy folię. Na wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami i podajemy z resztą mandarynki. Smacznego!
Użytkownicy także przypinają: