Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Zupa krem z ziemniaków i pora pierogi ze szpinakiem i orz... Pierogi donieckie 

 Ciasto... Szparagi w śmietanie Truskawkowy serek Niech w twoim domu zawsze g... Pierogi ruskie Oli 


    0... Mleczny koktajl z mango Wyśmienite ciasto cappucino
kawka1

kawka1

Dodane 19.07 o 8:42 z

pychotka.pl

Obserwuj

Pierogi donieckie


Ciasto
Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody o temperaturze około 75 st. C
sól do smaku

Farsz
Składniki:
35 dkg mielonej wołowiny
20 dkg mielonej wieprzowiny
1 pokrojona w kostkę cebula
15 dkg obgotowanej kiszonej kapusty
sól, pieprz

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Kapustę posiekać nożem. Mięso, kapustę i cebulę wymieszać, przyprawić.
Mąkę przesiać przez sito. Na stolnicy uformować z niej kopczyk robiąc w nim wgłębienie. Do mąki dodajemy wrzątek i natychmiast dodajemy zimną wodę, sól. Początkowo mieszamy za pomocą łyżki, a potem, gdy nie jest już tak gorące dłońmi. Wstępnie wymieszane ciasto odstawiamy przykryte lnianą ściereczką na 20 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto tym razem do momentu aż przestanie się kleić do dłoni i będzie jedwabiście „gładkie” Z tak przygotowanego i rozwałkowanego na pożądaną grubość ciasta wycinamy używając szklanki koła, nakładamy farsz i starannie sklejamy brzegi. Gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną. Dodatek (tłuszcz, śmietanę…) pozostawiam Wam do wyboru.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: