PIEROGI Z JAGODAMI
* ok. 35 pierogów
300 g jagód
cukier i śmietana do polania
ciasto
3 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wrzątku
1 łyżka oliwy lub miękkiego masła
Ciasto zawsze robię z mąki, mleka rozrobionego z ciepłą wodą z dodatkiem łyżki oliwy - takie ciasto jest miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto rozwałkowuję, szklanką wycinam kółka, na każde nakładam łyżeczkę jagód i kleję pierogi.
Pierogi gotuję 3-5 minut od wypłynięcia. Ponieważ nie dodaję cukru do jagód polewam pierogi dość śmietaną wymieszaną z cukrem.
Smacznego !
Użytkownicy także przypinają:
Fashionistka022
Czy mógłby by być jagody mrożone ? :)
katahros
jak dla mnie najlepszy obiad na upalne letnie dni <3