Więcej zszywek ze źródła

wypiekibeaty.com.pl

Sernikowe smoothie z malina... Sernikowe smoothie z malina... Babka migdałowa | Przepisy ... Babka migdałowa | Przepisy ... Kruche ciasto z rabarbarem ... Kruche ciasto z rabarbarem ... Ptysie z kremem i owocami |... Ptysie z kremem i owocami |... Ciasto z żelką mango | Prze...
kawka1

kawka1

Dodane 20.04 o 17:17 z

wypiekibeaty.com.pl

Obserwuj

Pierogi z ziemniakami babci



ciasto:

250 g mąki pszennej
1 jajko
1-2 łyżki oleju
pół łyżeczki soli
około pół szklanki ciepłej wody

farsz:

około 500 g ugotowanych ziemniaków
2 średnie cebule
około 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
sól do smaku
czarny pieprz do smaku

Wykonanie

Cebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni, dopraw solą i czarnym pieprzem - przestudź.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, albo bardzo dokładnie rozbij tłuczkiem.
Dodaj do nich śmietanę i razem wymieszaj, dodaj cebulę, sól i czarny pieprz - dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli farsz tego potrzebuje (farsz może być lekko za słony, bo ciasto jest mało solone, nie zapomnij dodać dużo czarnego pieprzu :)).
Z mąki, jajka, oleju, soli i części wody zacznij wyrabiać ciasto (my to robimy mikserem z końcówką hakiem), dodawaj stopniowo pozostałą wodę - ciasto ma być gęste, ale elastyczne.
Blat posyp mąką, oderwij część ciasta i rozwałkuj na cienki placek - w razie konieczności podsypuj odrobiną mąki.
Szklanką wycinaj koła, możesz je dodatkowo lekko rozciągnąć w palcach, aby ciasto było cieńsze.
Nakładaj na środek ciasta czubatą łyżeczkę farszu ziemniaczanego i złóż ciasto w pierożek i dokładnie sklej brzegi.
Gotuj pierogi w osolonej wodzie z dodaną odrobiną oleju - pierogi gotuj przez około 7-10 minut od wypłynięcia.
Aby pierogi po ugotowaniu się nie sklejały możesz je przelać odrobiną oleju.
Pierogi podawaj od razu ze skwarkami albo podsmażoną cebulką, albo potem odsmażone

Zszywka przypięta także na tablicach:
kuchnia
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: