

alejandra1806 od joannadalmata67
Dodane 9.03 o 1:04
z
katalogsmakow.pl
Przypięte z Piersi kurczaka fas...
Piersi kurczaka faszerowane szpinakiem pieczone w cieście
francuskim
Idealne danie aby zaskoczyć gości. Robi się je bardzo szybko, a wygląda i smakuje wyśmienicie. Dzięki cieście francuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką.
Składniki:
6 pojedynczych piersi kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
3 opakowania ciasta francuskiego
6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego)
4 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
1 jajko
Wykonanie:
Rozmrożony szpinak smażymy na maśle tak aby cala woda odparowała. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażymy ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe.
Każdą z piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku)
Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy pierś i zawijamy ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę).
Zawinięte piersi kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy na środkowa półkę do nagrzanego piekarnika do 200 C na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
PaulinaSylwia
Juz sprobowane i polecam:) pysznosci
ankas45
i dupa szybciej sie ciasto spali niz wypiecze ze spodu! robilam i dupka..
gindziolotka
Mniam!
kussnierska
bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu
cookery
bardzo apetycznie to wygląda, a co dopiero upieczone....
siwna2110
pyszne!! wczoraj sams zrobiłam i wyszło idealnie
qwertaaa
kto robił? smakuje? :)
dzoana5dzoana
mnami
Aria_17
planuje jutro sie zabrać
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.