piersi kurczaka pieczone w boczku – na zimno
Składniki :
• 3 filety z piersi kurczaka małe (około 700 g)
• sól
• zmielony czarny pieprz
• cienkie paski boczku
• mąka pszenna
• 3 jaja
• 150 g startego sera
• plasterki chudej szynki
• 200 g śmietany
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka pokroić na małe kawałki o wadze 40-50 g, lekko rozbić, posolić, popieprzyć. Keksówkę wyłożyć folią. Rozłożyć paski boczku /powinny zwisać z krawędzi, tak aby mogły następnie pokrycie jej zawartość/.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące, ubitym jajku i obficie w tartym serze. Ułożyć je równomiernie na dnie naczynia, na boczku. Przykryć plasterkami szynki. Powtarzać do wyczerpania – ostatnia warstwa – panierowane kawałki kurczaka. Skropić śmietaną i posypać papryką. Założyć końce pasków z boczkiem .Przykryć folią. Piec w 180°C przez około 1 godzinę. /po 40-45 minut zdjąć folię/
Wyjąć z piekarnika, obciążyć, ostudzić i umieścić w lodówce na noc.
pokroić w plasterki,udekorować.
Użytkownicy także przypinają: